Groeicurves kunnen gebruikt worden om te bepalen hoe de groei van jouw baby of kind zich vergelijkt met de groei van een gemiddelde baby. Het is namelijk gebleken dat hoewel kinderen onderling in lengte verschillen, de meeste kinderen toch volgens een vast patroon groeien. Zo groeien baby's het meest in de eerste maanden en jaren. De groei zwakt wat af tussen het 4e en twaalfde jaar waarna in de pubertijd er nog een groeispurt volgt. Groeicurves worden daarom gebruikt door zorgverleners om te bepalen of een kind gezond groeit. Dit omdat de groei van een baby mogelijk de gezondheid van het kind weerspiegelt. Als de groei van een baby erg afwijkt van de groei van een gemiddelde baby, dan kan dat mogelijk duiden op ziekte of problemen met de voeding, zoals allergie of slechte opname van voedsel.
Groeicurves zijn er zowel voor de lengte als het gewicht van een baby en zijn gebaseerd op de gemiddelde groei van een grote groep gezonde kinderen. Voor jongens en meisjes worden aparte groeicurves gemaakt. Hieronder zie je een voorbeeld van een grafiek met groeicurves voor jongens/meisjes van 0 tot 15 maanden en van 1 tot 21 jaar. In de grafiek is een dikke blauwe lijn te zien. De lijn geeft het gemiddelde gewicht/lengte van de groep gemeten kinderen op een bepaalde leeftijd weer. Rond deze gemiddelde lijn is een blauw gebied weergegeven, dit geeft de spreiding aan. De lengte van 95% van alle gemeten kinderen valt in het donker blauwe gebied en 99% van de gemeten kinderen valt binnen het lichtblauwe gebied. Het blijkt dat een baby in het eerste jaar ongeveer 25 cm groeit. Het 2e jaar groeit een gemiddelde kind een stuk minder: ongeveer 12 cm. Daarna zal de groei nog langzamer gaan. In de basisschool jaren groeit een gemiddeld kind nog maar 5-7 cm per jaar.
Natuurlijk zal bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgen. Deze lijn is immers bepaald uit metingen van een grote groep kinderen. De groeicurves kunnen dan ook alleen gebruikt worden ter indicatie, om te vergelijken hoe jouw kind groeit in vergelijking met deze gemiddelde groep kinderen. Naast vergelijken met een groep gemiddelde kinderen, is het erg belangrijk om de groei van een individueel kind te volgen. Stopt een kind ineens met groeien? Dan is er mogelijk iets aan de hand en zou dit onderzocht moeten worden.