Volg de groei en ontwikkeling van je baby

Borstvoeding en groei

Borstvoeding is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft in het eerst half jaar van zijn leven. Daarnaast bevat borstvoeding antistoffen die bijdragen aan de weerstand van je baby en helpen met het opbouwen van het immuunsysteem. Er wordt door verschillende organisaties geadviseerd om minstens 6 maanden borstvoeding te geven. In de eerste maanden van zijn leven heeft je baby naast borstvoeding nog geen andere voedingsstoffen nodig. Het spijsverteringssysteem van je baby is in die eerst maanden ook nog niet ver genoeg ontwikkeld om ander, vast voedsel te verteren. Pas na zes maanden kan er rustig begonnen worden met het geven van bijvoeding.

Borstvoeding en flesvoeding

De voeding in de eerste levensmaanden van de baby is bepalend voor groei en ontwikkeling in die eerste maanden. Babies die borstvoeding krijgen, volgen dan ook een ander groeipatroon dan babies die flesvoeding krijgen. Voor babies met borstvoeding zal de groeicurve in de eerste twee maanden iets hoger liggen dan voor babies die flesvoeding krijgen, maar vanaf de derde maand vlakt dit weer af. In de maanden die volgen zullen babies die flesvoeding krijgen dus harder groeien dan babies die borstvoeding krijgen.

Groei

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn het echter niet de borstgevoede babies die te langzaam groeien, maar groeien de babies met flesvoeding juist te snel. Het WHO stelt dat babies die flesvoeding krijgen, meer voedingsstoffen binnen krijgen dan zij nodig hebben voor hun groei en activiteiten. Dit ‘overgewicht’ op zeer jonge leeftijd vergroot dan ook het risico op overgewicht op latere leeftijd.

Gerelateerde artikelen