Volg de groei en ontwikkeling van je baby

Flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor een pasgeboren baby, omdat daar alle voedingstoffen en antistoffen inzitten die je baby nodig heeft voor de groei en om een goede weerstand op te bouwen. Mocht het zo zijn dat er door omstandigheden geen borstvoeding gegeven kan worden, dan is kunstvoeding, ook wel flesvoeding genoemd, een prima alternatief. Flesvoeding bevat weliswaar niet de antistoffen die moedermelk heeft, maar wel de voedingsstoffen die de baby nodig heeft.

Samenstelling flesvoeding

Flesvoeding wordt meestal gemaakt van melk van de koe. Deze koemelk wordt vervolgens chemisch behandeld om ervoor te zorgen dat de melk de juiste hoeveelheden eiwitten bevat. Daarnaast worden er nog verschillende andere voedingsstoffen toegevoegd. Vitamine D wordt toegevoegd om de opname van calcium door de botten te bevorderen. De toevoeging van vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Verder wordt er ijzer toegevoegd aan flesvoeding, omdat dit belangrijk is voor de stofwisseling en het transport van zuurstof in het bloed.

Speciale flesvoeding

Het kan voorkomen dat je baby de ‘normale’ flesvoeding niet goed verdraagt. Bijvoorbeeld omdat je baby last heeft van koemelk allergie, of moeite heeft de lactose uit de melk af te breken. Voor deze babies wordt er speciale kunstvoeding gemaakt op basis van soja. Daarnaast is er ook voor babies met bijvoorbeeld darmkrampen, overmatige honger of overmatig spugen speciale flesvoeding ontwikkeld.

Gerelateerde artikelen